Eerstesteenlegging Kerkelijk Centrum Tienhoven een feit

Door: CD
Gepost in Nieuws
Geplaats op zondag, 6 november 2022 om 14:44:38

Een feestelijk moment voor kerk en dorp! Op vrijdag 4 november is de eerste steen van het nieuwe Kerkelijk Centrum van de Protestantse Gemeente Tienhoven ingemetseld, door dominee Marijke Gehrels. De plechtigheid werd bijgewoond door een groot aantal gemeenteleden, dorpelingen, vrijwilligers en betrokkenen uit Tienhoven, Oud-Maarsseveen en omgeving. De eerstesteenlegging symboliseert de oplevering van het gebouw door aannemersbedrijf Van Zoelen, in oktober.  De komende tijd wordt hard gewerkt om het gebouw voor de Kerst in gebruik te nemen. “We verwachten het Kerkelijk Centrum in februari 2023 officieel te kunnen openen”, sprak de voorzitter van de kerkenraad, Harry Nieman.

Voorafgaand aan de eerstesteenlegging stond Nieman stil bij de betekenis van de plechtigheid: “De nieuwe (herdenk)steen krijgt een plaats naast de eerste steen van het gebouw dat eerder op deze plek stond. Die steen is gelegd in 1925, bijna een eeuw geleden”. Vervolgens blikte hij terug op de rijke geschiedenis van de Kerk en de verbondenheid met de ambachtsheren en -vrouwen van Gunterstein. Meer over de geschiedenis van de kerk is te lezen op de website van de kerk. “Daar wordt nu een nieuw hoofdstuk aan toegevoegd”, aldus Nieman.

De bouw van het nieuwe Kerkelijk Centrum is het sluitstuk van een jarenlange voorbereiding. Ongeveer twintig jaar geleden, na het samengaan van de Gereformeerde Kerk en Hervormde Kerk van Tienhoven werd besloten om samen een nieuw Kerkelijk Centrum te bouwen. Na de verkoop van de Gereformeerde Kerk kon eindelijk begonnen worden met alle (ver)bouwplannen. Eerst met de restauratie van de kerkzaal, de vloer, de preekstoel en lambrisering in de kerk. En ook: modernisering van de techniek. Nadat de kerk weer in gebruik genomen was, kon in april 2022 gestart worden met de bouw van het nieuwe Kerkelijk Centrum. Het Kerkelijk Centrum werd op 21 oktober jongstleden bouwkundig opgeleverd door Van Zoelen. “Conform planning, volgens het afgesproken budget en met de verwachte hoge kwaliteit”, aldus Nieman.

De voorzitter sprak zijn dank uit naar architect Dick Niesing, bedenker van de zichtlijn, die vanaf de voorzijde van het kerkgebouw een doorkijk geeft tot de natuur en plas achter de kerk. Ook de constructeur, bouwers (aangevoerd door Hans van Veenendaal), uitvoerder Falco Sprang, voorman Martin Rijlaarsdam en de firma van Dort, die de werktuigbouwkundige zaken uitvoerde, en de familie Van Barneveld werden genoemd in het dankwoord. En last but not least: de grote groep vrijwilligers vanuit kerk en dorp die zoveel werk hebben verzet om dit resultaat te bereiken.

“We gaan de komende tijd hard aan het werk om het gebouw voor de Kerst in gebruik te kunnen nemen”, besloot Nieman. “We verwachten het Kerkelijk Centrum in februari 2023 officieel te kunnen openen.” Daar zal dan ook uitgebreid aandacht aan besteed worden.

Bekijk hier de foto's van de eerstesteenlegging, gemaakt door Marjolijn de Graaf.

© 2023 Kerk Tienhoven

Webdesign & Realisatie: 6i